Dia de los Muertos poster

Dia de los Muertos – workshop i samarbete med Kulturhuset, Unga Klara och Stadsmuseet

Följ med Performing Pictures på Unga Klaras fantastiska teaterföreställning Häst Häst Häst – om mångkonstnären Leonora Carrington. Efteråt föreställningen bygger vi tillsammans med gästkonstnärer från Mexiko ett 'ofrenda' – ett altare med offergåvor inför Día de los Muertos. Altaret ställs ut på Stadsmuseet, med invigning 12.00 lördagen den 2 november, och står kvar till och med fredagen den 8 november.

Häst Häst Häst + Konstworkshop “Leonoras altare”
Tid: Fredag 1 november 2013 kl. 10:30-16:30
Plats: Unga Klara, Lava och Stadsmuseet
Missa inte denna unika möjlighet att upptäcka nya sidor av din kreativitet. Du behöver inte ha några förkunskaper.
Lunch ingår.
Workshopledare: Georgina Saldana Wonchee, Victor Hugo Mondragon Franco (MX), Geska Helena Brečević (SWE), Robert Brečević

Workshopprogram

10.15 föreställningen Häst Häst Häst – om Leonora Carrington på Unga Klara.

Häst Häst Häst är interaktiv teaterföreställning som utforskar kreativitetens möjligheter, med avstamp i den mexikanska konstnären Leonora Carringtons surrealistiska värld. Pjäsen, som tar sin utgångspunkt i Leonora Carrington (1917-2011) och hennes 75 år långa konstnärskap som erkänt namn inom surrealismen, är också tänkt att vara en inspirationskälla till den unga publiken: vad innebär det att vara konstnär? Går det att vara konstnär och ändå leva ett vanligt liv? Leonora Carringtons långa och ständigt utvecklade konstnärskap - hon var både målare, författare, dramatiker, scenograf och skulptör, och dessutom gift och mor – ställs som en motbild mot myten om det unga geniet, som lever hårt och dör ung. Leonora Carrington hittade konsten redan som tonåring, hon hade en period av galenskap, men hon gick alltid sin egen väg. Och hon gav aldrig upp för frestelsen att sluta titta framåt.

Föreställningen följs av ett möte mellan skådespelarna och publiken kring tankar och farhågor kring begreppet konstnär och kreativitet.

12.30-13.30 Lunch på Lava och introduktion till konstworkshopen

13.30-16.30 Arbetar vi på Lava och Stadsmuseet med att bygga upp ett 'ofrenda' (altare för hågkomsten av de döda) tillägnat Leonora och kreativiteten.

Alla helgons dag, 'Allhelgona', brukar infalla i slutet av oktober, i USA har man Halloween. I Mexiko firas däremot 'Día de los Muertos', de dödas dag, med stor pompa och ståt - under två hela dagar! Den 1 och 2 november kommer nämligen de dödas själar tillbaka för att hälsa på dem som är kvar i jordelivet. Praktfulla altare byggs till de avlidnas ära. Mängder av offergåvor placeras på varje altare, man äter och dricker, spelar musik och umgås. Varje offergåva har en speciell betydelse och ska på olika sätt underlätta själens resor från och till denna jordiska dimension.

I år sammanfaller Allhelgona och De dödas dag och detta ska vi fira med en workshop där vi bygger ett alldeles äkta (och enligt alla regler korrekt) 'Dia de los Muertos'-altare som sedan visas publikt på Stadsmuseet. Häng med!

Om workshopledarna:

Victor Hugo Mondragon Franco är ursprungligen från Mexiko, men bor och arbetar i Stockholm. Efter att ha avslutat sina första konststudier flyttade Victor Hugo till Paris där han tog masterexamen i Cinema and Art och New Technologies. Under denna tid var han assistent åt flera konstnärer, bl.a. Orlan, Philippe Bradshaw, Anthony Gormley, Not Vital och Bernhard Martin. 2006 flyttade han till Sverige och kort efter detta deltog han i ”Alla Helgon” – performance/utställning på Candyland och deltog aktivt i grundandet av Hammarby Artport, där han bland annat genomfört en konstnärlig gestaltning av lastkajen på Hammarby Fabriksväg 43, som kan ses av alla förbipasserande.

Georgina Saldana Wonchee är född i Mexiko City men bor och arbetar i Oaxaca i södra Mexiko där hon driver Talleres Comunitarios de Zegache, en 'community workshop' specialiserad på restaurering av kyrkor och kyrkoinredning. Georgina är utbildad konservator, och arbetar med att genomföra social förändringar med konst som katalysator och verktyg.

Geska Helena Brečević och Robert Brečević är del av konstnärsduon Performing Pictures


Workshopen och utställningen är ett samarbete mellan Unga Klara, Lava, Stadsmuseet och Performing Pictures och genomförs inom ramen för projektet The Euroaxacan Initiative for Transformative Cultures med stöd av bl.a EU:s Kulturprogram, Kulturrådet och Stockholms Stads Kulturförvaltning.

Läs mer om teaterföreställningen här.