vikingen2_webb.jpg

“When the moon hits your eye like a big pizza pie, that's amore." Kulturnatt @ Stora Vikingen

På pizzerian Stora Vikingen träffades Raketa och Performing Pictures – två konstnärskollektiv som båda arbetar med konst i offentliga utrymmen – och kärlek uppstod. Under Stockholms Kulturnatt 2011 landar Raketa, Performing Pictures och vänner för en kväll på restaurang Stora Vikingen/Röde Orm på Hornsgatan 37 i Stockholm.

Stora Vikingen har haft samma ägare sedan 1979. Det vill vi fira under Kulturnatt Stockholm och tillsammans göra en kväll värd att minnas! Vi bjuder på inslag i menyn, en fallande kock, en vändande servitris, ett medium som spår i pizza, kostymer och bordsdukar som alternativa landskap, menypoesi, fotografier, guideturer, pimpade pizzakartonger, filmer och hemliga gäster. Hela kvällens program direktsänds på webben: www.vikingen.tv Aktiviteterna pågår den 9 april 2011 mellan 18.00 och 24.00 Välkomna till en alternativ pizzageografi! Performing Pictures och Raketa är kända för att göra de offentliga och ofta bortglömda utrymmena – mellanrummen – till sitt utställningsrum.

Gallerirummet har bytt skepnad och kan intas varhelst det är möjligt; i tomma tvättstugor, ödelagda förortstorg, skyltfönster och shoppingcenter. Platser vi passerar förbi i vårt dagliga liv, utan att fundera så mycket på vad de egentligen betyder... Raketa är ett nätverk som driver interdisciplinära samarbetsprojekt och experiment inom konst, design, arkitektur och digitala medier. 2003 gjorde Raketa en konstnärlig intervention på en annan pizzeria - närmare bestämt i Vittangi i Norrlande. Här hölls en workshop på temat "baka din egen UFO-pizza". Samarbetspartner var Rymdforskningsinstitutet, och på Kiruna Folkets Hus hade filmen "Pizza, norrsken och andra saker" världspremiär. Performing Pictures är en konstnärsduo, ibland utvidgad till ett konstnärskollektiv, som arbetar med rörlig bild. I sina videoinstallationer ställer de frågor om våra förväntningar och föreställningar om att vara ”man”, ”kvinna”, ”barn” eller ”far och son”. Ibland med politisk slagkraft, ibland med fantasifulla önskelekar, ibland med effektivt metaforbruk, och alltid med stor mänsklig värme. Bilder: Mitt under middagsförberedelserna i Stora Vikingens kök - bland kastruller, sås och spisar, spelade Performing Pictures in material till videoinstallationen Män som faller. Män som faller visas tillsammans med Kvinnor som vänder i en miniatyrvedugn under lördagens Kulturnatt@Stora Vikingen.

DSC_1853_web.jpg DSC_1864_web.jpg DSC_1891_web.jpg DSC_1892_web.jpg